Podcasts: Rotterdams huiswerk

Rotterdams huiswerk (deel 2) met Maartje Duin, Peggy Bouva en Rik Zutphen

Hoe kunnen vooral witte Nederlanders leren om de lang verzwegen slavernijgeschiedenis onder ogen te zien en ermee om te gaan? Daarover spreekt presentator Hasna El Maroudi met Peggy Bouva en Maartje Duin, makers van de podcast ‘De plantage van onze voorouders’. De podcast begint met de zoektocht van Maartje Duin, als zij ontdekt dat haar voorouders mede-eigenaar waren van suikerplantage ‘Tout Lui Faut’ in Suriname. In oude registers stuit ze op de naam ‘Bouva’, een naam die uniek was voor deze plantage. Alle mensen die deze naam nu nog dragen, stammen af van de vrijgemaakten die deze naam kregen bij de afschaffing van de slavernij. Via via kwam Duin in contact met Peggy Bouva. Duin vertelt dat hun eerste ontmoeting er al voor zorgde dat ze haar perspectief ging bijstellen: “We hebben een ingewikkelde geschiedenis gereconstrueerd die begon bij mijn ongemak. De werktitel was ‘Guilt trip’… dat zegt al genoeg!” In de podcast beleef je mee hoe in de families Duin en Bouva het zwijgen over het slavernijverleden voorzichtig wordt verbroken.

Aan het einde van dit gesprek draagt woordkunstenaar Rik Zutphen, alias de Droominee, een nieuw stuk spoken word voor.

Rotterdams huiswerk (deel 1) met Glenn Helberg en Rik Zutphen

Wat hebben wij nu in de 21e eeuw als samenleving nodig om het koloniale en slavernijverleden te verwerken? Hierover spreekt presentator Hasna El Maroudi met psychiater Glenn Helberg. Helberg studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, was huisarts op Curaçao en specialiseerde zich in kinder- en jeugdpsychiatrie. Uiteindelijk verdiepte hij zich in de transculturele psychiatrie. Helberg legt uit dat de beeldvorming van witte Nederlanders is gevormd door vier eeuwen aan koloniale verhoudingen. Niet alleen de pijn van slavernij wordt doorgegeven aan volgende generaties, maar ook het idee van witte suprematie. “Het is dieptriest dat zwarte kindjes die opgroeien, anno nu nog steeds denken dat zij minder zijn: hoe dan? Dan moet de samenleving zich afvragen: wat zetten wij in werking waardoor de ene groep in achterstand komt en de andere groep niet? Wat hebben we als samenleving nodig?” Helberg stelt dat wij als samenleving moeten ‘menselijken’: “We moeten met elkaar gaan opletten, wit en zwart, op wat zeggen we tegen onze kinderen over wie we zijn. Gevoelens van schuld of schaamte bij witte mensen: stop ze niet weg maar volg ze. Helen doen we samen.”

De aflevering wordt afgesloten met spoken word van Rik Zutphen, alias de Droominee, die als levensmotto heeft: ‘Zalig, zij die het verkloten’.